Fotograafi valimise 101


Pildistama tulek või pulmafotograafi valimine võib tunduda väga keeruline, kuid selleks, et see otsus Sulle kergemaks teha, siis loe lähemalt:


Tutvu fotograafi stiiliga! Surfa Instagramis või Facebookis ringi ning tutvu erinevate fotograafide käekirjaga. Tegijaid on palju ning igaühel oma pildistamise ja järeltöötluse stiil. Kui sa tead, et armastad rohelisi toone ja pigem loomulikuma töötlusega pilte, siis ei tasuks valida fotograaf, kes teeb hästi soojades toonides pilte. Seega kindlasti tutvu enne fotograafi tööga, et 100% kindel olla, et sa armastad neid pilte, mis sinu sessioonist valmivad.


Mõtle millist sessiooni sa tahaksid - kas tahad tulla üksi, kallimaga või hoopis oma perega? Kas otsid pulmadeks fotograafi? Või hoopis mõnele muule sündmusele? Esiteks vaata mida fotograaf pildistab ning kuidas läheb see sellega kokku, mida sa otsid - sest tasub meeles pidada, et kõik fotograafid ei pildista kõike. Kui fotograafil on peamiselt perepildid portfoolios, siis ürituse jäädvustamise sooviga ilmselt ei tasuks tema poole pöörduda.


Lisaks otsi internetiavarusest inspiratsiooni selleks, milline sa tahad, et sinu sessioon oleks. See aitab sul täpse ja ühtse visiooni fotograafiga paika saada, et saaksite koos saavutada just selle lõpptulemuse nagu sa soovid. Mõtle kas sa sooviksid just sellist lõbusat ja go with the flow sessiooni, kus saad ringi kekselda ja liikuda või pigem rohkem poseeritud pilte.


Fotograafi portfoolioga tutvudes vaata, kus ta peamiselt pildistab. Mõni tunneb ennast kodusemalt stuudios ning mõni looduses - kui soovid välisessiooni, siis soovitaksin pigem valida ka fotograaf, kes peamiselt pildistabki väljas. See hoiab ära olukorra, kus fotograafil, kes on harjunud stuudios pildistama, võib looduses esineda raskusi erinevate valgusoludega ning piltide tulemus ei ole just see, mida ootasid. Lisaks oskab ka peamiselt väljas töötav fotograaf jagada rohkem omapoolseid soovitusi asukoha suhtes olenevalt sinu visioonist fotodele.


Punkt, mis võib-olla minisessiooni puhul ei ole nii meeletult oluline, kuid pikema sessioooni, buduaari või pulmapäeva pildistamisel aga küll - kindlasti uuri välja, kas teil tekib fotograafiga hea omavaheline klapp! See on meeletult oluline selleks, et pildistamine kulgeks lõbusalt ja stressivabalt. Minupoolne nõuanne selleks on see, et kindlasti vaata fotograafi sotsiaalmeedia kontosid. Sellest saad aimu, milline inimene on ja kui sa juba postitustest vms leiad midagi, mis sind häirib, siis ilmselt ei pruugi ta ka sinu inimene olla ning pildistamine ei lähe nii nagu sa ootasid. Teiseks variandiks on ka see, et helista fotograafile või leppige kokku videkõne. Või pulmade puhul ka päriselus kohtumine.


Lisaks, tutvu fotograafi hinnakirjaga. Kui hind tundub meeletult madal, siis soovitan mõelda selle peale, et mis põhjusel hind võib madal olla. Fotograafi amet sisaldab väga palju kallist tehnikaid, programmide kasutamist, halduskulusid jms ehk vaata kas ta on alles alustav fotograaf, kes ehitab oma portfooliot või on ikkagi kogenud fotograaf. Kui kogemust on pikalt ja portfoolio lai, siis tasub ikka mõelda, mille pealt kokku hoitakse, et hind on madalam. Seega puhtalt hinnakirja pealt ei soovitaks fotograafi valida, kuna see võib ka bingomänguks muutuda.


Kokkuvõtteks:

  1. Kas sulle meeldib fotograafi töötlus- ja pildistamisstiil?
  2. Kas sulle meeldib, mida sa fotograafi portfoolios näed?
  3. Kas sa tunned, et teil on sama vibe ning on just sinu inimene?